Wednesday, June 14, 2023

Náhodné tabuľky - Algebra fantázie

Minule som zaspal pri pozeraní dokumentárneho filmu o matematike. Keď som sa zobudil, tak som film už nedopozeral, ale dostal som nápad, že matematické objavy môžu byť ďalším zdrojom dobrodružstiev. Podľa vzoru tých minulých o histórii, som sa rozhodol spraviť ďalšie náhodné tabuľky.

Sám nie som matematicky nadaný. Chápem ale hodnotu a význam matematiky, a teda aj jej rolu v budovaní svetov. Matematické objavy pripravili základy pre významné technologické zmeny, ktoré ďalej formovali spoločnosť. Ale nie je zaujímavý iba jej studený, technický rozmer. Matematické vzorce a rovnice sa objavovali v rôznych ezoterických či mystických textoch. Dokonca niektoré významné postavy matematiky či fyziky, ako napríklad Isaac Newton, samé skúmali okult.

Kto vie na, čo narazia tí, čo študujú príliš hlboko a príliš chamtivo?

Tieto tabuľky sú na generovanie nápadov, inšpirácii alebo motivácii pre dobrodružstvá.

 


 


Objav - či už skutočný alebo nárokovaný

1. Vo všetkých významných diel od jazykov po maľby sa opakujú rovnaké čísla a geometrické tvary. V skutočnosti predstavujú základný jazyk tvorcov. Autor*ka tvrdí že týmto jazykom je možné formovať realitu a mágiu.

2. Tvrdí, že vytvoril*a štatistický model, ktorý v kombinácii s históriou a psychológiou dokáže predpovedať budúci vývoj spoločnosti. Vydal*a aj sériu predikcii o budúcnosti sveta.

3. Našla*iel matematický dôkaz nekonečna času a priestoru. Niektoré mocnosti či cirkvi to, ale považujú za nebezpečné a kacírske.

4. Výpočtový stroj, ktorý vraj dokáže presne predpovedať správanie jednotlivcov, na základ niekoľkých premenných.

5. Vytvoril*a geometrickú konštrukciu sfér existencie. Tvrdí, že medzi nimi existujú prieniky či kozmické diery, ktoré je možné ľahko navigovať.

6. Matematický vzorec, ktorým možno vypočítať a opísať každé známe kúzlo. Tento objav veľmi znepokojil lóžu mágov a čarodejníc.

 

Kto to objavil? A ako?

1. Zázračné dieťa. Niektorí ľudia tvrdia, že je posadnutné démonom, iní, že mu nápady vnuká astrálna bytosť. Záleží od toho koho sa opýtaš.

2. Starý*a okultista*ka počas štúdia démonológie.

3. Pastier*ka kôz. Tvrdí, že na to prišiel*la, keď si dával*a šlofíka pod stromom.

4. Nikto? Alebo skôr sa nevie kto. Nepodpísaná štúdia sa zrazu objavila na stole rektora*ky univerzity.

5. Mních*Mníška vo vzdialenom opátstve. K objavu prišli počas transcendentálnej meditácie.

6. Miestny*a vládca*vládkyňa alebo aristokrat*ka. Známi sú svojou pompéznosťou a malichernosťou. Nesedí na tom niečo alebo proste iba skrývali svoj talent?

No comments:

Post a Comment

Rána - Magical materials and their mechanics

  I am working on an adventure or a mini-setting on the northern island of Rána. Rána is inspired by Slavic, Baltic and Finnish mythologie...