Monday, February 19, 2024

Náhodné tabuľky - Stretnutia v horskej doline

Pred pár dňami som s psami dvoma dolinami v Nízkych Tatrách… mimo turistické chodníky… Pár hodín v tomto prostredí mi dalo inšpiráciu na túto tabuľku náhodných stretnutí, v úzkej, divokej, horskej doline, ktorou družina šľape za svojim cieľom.

Použi ju, ako chceš, v celku, čiastočne ako inšpiráciu alebo aj nie.




2. Vysoko nad vami niečo zatieni slnko. Keď zdvihnete hlavy vidíte veľké, šupinaté okrídlené telo, ktoré práve špirálovitým letom smeruje na skalu, ktorá sa týči práve nad vaším úzkym údolím.

3. Na dne divokého horského potoka, v hĺbke asi 1,5 metra sa niečo ligoce. Prúd je silný a vie stiahnuť aj silnejšiu osobu, stiahnuť ju pod hladinu až na nebezpečné pereje. 1. Na spodku jazierka je Talisman smrekovej ihly – asi 5 cm dlhé, 1 cm široké, zelené ihličie, odolné ako kov, no ohybné ako rastlina. Kto ju nosí je odolný*á voči chorobám a možno ňou vyliečiť aj ťažké nemoci – má 2k6 použití.

4. Dolinou sa zrazu nesie ohlušujúci, desivý krik. Počujete dupot kopýt, stáda jeleňov. Aj, keď tušíte o, čo sa jedná, onedlho sa vám to potvrdí. Hore na kopci nad vami, vidíte veľkú postavu muža, v zelenom kabáte, s obočím z machu, dlhou bielou bradou a divokým výrazom na tvári. Je to Lešy.

5. Družina ide tesným prieskymom v doline. Na oboch stranách vysoké, biele skaly, pod nohami potok vysoký miestami až po kolená. Najprv to znie ako drobenie štrku, ale už o zlomok sekundy je jasné, že sa do priesmyku sypú z hora veľké skaly a balvany.

6. Pred vami sa týči vysoká, machom obrastená skala, cesta ďalej pokračuje iba cez meter hlboký, päť metrov široký, rozbúrený horský potok. Voda ma len tesne nad nulou a na niektorých miestach je stále pokrytá ľadom, kým a iných miestach pretŕčajú mohutné, špicaté kamene. 2. 

7. Na skale, ktorá sa týči uprostred horského potoka, máčajúc si nohy v čerstvej vode sedí, mladá, žena s dlhými hnedými vlasmi, v úbore z lístia. Je to víla Bilyana a chráni túto časť hôr. Pomôže a poradí tým, ktorí jej preukážu úctu – zvlášť dar kvetov alebo jedla, no beda tým ktorí sú známi pustošením prírody…

8. Zvuky nedotknutej prírody – šuštanie lístia, hukot horského potoka zrazu preruší hlboký zvuk. Pred vami vidíte veľkého hnedého medveďa…

9. Niečo sa mihlo na pravom brehu pred vami… po pár krokoch zase prebehol tieň niekde po vašom ľavom boku… Z nenazdania tam niekde čaká 2k4 banditov.

10. V lístí niečo šuští, zo stromov niečo visí… zavítali ste do hniezda 1k6 zmijí. 3.

11. Machom obrastené, zelené brnenie, dlhá halapartňa s ešte zaschnutou krvou nesie telo, ktoré je prepleteným zhlukom konárov, vetiev viac než ľudským. Posledný padlý vojenskej výpravy do lesov, splynul s jedno v prírodou… 4.

12. Napriek všetkému nebezpečiu číhajúcemu okolo, a tomu že táto dolina ľuďom nepatrí, vidíte ako obďaleč, pri brehu, zbiera biliny stará, žena s dlhými zapletenými bielymi vlasmi. Prestaví sa ako Božana. Vrecúško cez rameno a krojované šaty nič nenaznačujú že babička bylinkárka je čarodejnica Zaryija, známa svojou zručnosťou v alchýmii. Možno družine poradí, možno ju nasmeruje za magickým pokladom alebo iným dobrodružstvom, ktoré sa bude hodiť je potrebám a cieľom.


Pár poznámok k tabuľke. Najprv tie všeobecné.

Táto náhodná tabuľka je postavená na 2k6 kocky. Pri tvorbe tabuliek náhodných stretnutí používam prístup od Nicka Wheelana ktorý vysvetľuje vtomto článku.

Prvá pozícia – dvojka – je vždy drak. Sedmička je vždy nejaké NPC, väčšinou opakujúce sa a posledná pozícia – dvanástka – je vždy čarodej*nica.

 

Teraz tie konkrétne

1. Ja používam únavu (fatigue) ako mechaniku na následky obdobných situácii – mrznúca horská voda, je skvelý spôsob ako “získať” bod únavy.

2.Viď 1.


3. Osobne používam príručku Into the Wyrd and Wild a na tomto mieste by som z bestiára vytiahol Ailipera. Môžeš použíť inú verziu nebezpečnejšie, možno trochu magickej zmyje


4. Podobne, ako pri 3. Tiež by som z Into the Wyrd and Wild použil Feral knighta. V prípade, že tuto príručku nemáš použi triedu zbroje ako plátovú, 45 HP (v prípade, že hráte 5e tak HP možno zdvojnásob. Piata edícia je mlynček na mäso :D) a zranenia podľa halapartne. Útočia zbesilo a ich správanie pripomína lesného predátora. Je možné, že v nich ešte prežívajú spomienky na ich minulý život.

No comments:

Post a Comment

Review: Vaults of Vaarn

Modrý piesok púšte, obsýpa megalitickú sochu, ktorá v jednej ruke drží zlatý kompas. Od kompasu sa odrážajú červeno-purpurové lúče slnka, kt...