Friday, September 30, 2022

Náhoda je zábava - PJing Tabuľky náhody a Ty.

 


Ten kto sa bojí zatriasť kockami, nikdy nehodí šestku. – Čínske príslovie.

 

Náhoda je pre mňa ako PJ kľúčový prvok. Oslobodzuje ma od potreby pripravovať všetky stretnutia, všetky postavy, a od nutkania kontrolovať dianie. Sú proste veci, ktoré vždy budú na náhode.

Nie len, že nemôžeme presne vedieť, čo sa v každom sedení udeje, ako sa presne vyvinie príbeh a, čo budú robiť hráči. Myslím, že tieto veci by sme sa ani nemali snažiť kontrolovať – to je predmet môjho predchádzajúceho článku. Namiesto toho treba prijať náhodu a chaos s ňou spojený ako našich nerozlučných spoločníkov na ceste PJingu.

Tak, ako je pre hráča*ku polka zábavy a vzrušenia z hry to, že nevie, ako dopadne hod kockou, tak aj ja som v očakávaní toho, čo ten hod spôsobí. Schopnosť improvizovať, preto považujem za jednu z kľúčových pre PJs. Všetko to, čo sa stane nečakane a náhodne mi dáva možnosť rozvíjať svet a príbeh novým smerom a rozvíjať svoje schopnosti.

Improvizácia

Práve, preto, že nemáme všetko, čo sa deje v hre riadiť a kontrolovať (a ani sa o to nesnažte), musíme vedieť improvizovať. Musíme vedieť vymyslieť náhodné meno NPCčka, vedieť rýchlo odpovedať na otázku o tej či onej ruine a jej dejinách, musíme vedieť opísať efekt útoku alebo kúzla a mnoho ďalších vecí. Improvizácia je proste nutnosť.

Ako každá zručnosť aj schopnosť improvizovať sa dá naučiť a sú, aj veci, ktoré nám vedia pomôcť pri improvizácii či celý tento nevyhnutý proces uľahčiť.

 


 

 

Tabuľky náhody a ich využitie

Náhodné tabuľky sú kľúčovou PJ pomôckou, ktorá sa hodí prakticky do každej situácie. Pomáha nám improvizovať a byť kreatívny*e a zároveň necháva priestor pre náhodu a všetko pozitívne, čo prináša.

Najčastejšie sa s náhodnými tabuľkami stretnete pri generovaní náhodných stretnutí. Snáď každý systém, príručka alebo setting, obsahujú tabuľky s náhodnými stretnutiami – od bojov, cez sociálne situácie až po zápletky a flavor. Ja osobne sa snažím mať tieto tabuľky pre každý typ terénu, každú významnú lokáciu – mesto, dungeon, hrad atď., často delené podľa noci a dňa, ročného obdobia alebo inej premennej.

Veľmi často sa tabuľky náhody používajú na generovanie pokladov a magických predmetov. Tak ako nepotrebuješ vedieť čo ktorá postava vie, nemusíš vždy vedieť do posledného dukátu, čo sa ukrýva, v ktorej truhlici alebo na každej príšere. Stačí umiestniť tie poklady alebo predmety, ktoré potrebuješ a všetko ostatné ti vygeneruje tabuľka.

Tabuľky s náhodnými stretnutiami a s pokladmi nájdeš skoro v každej RPG knihe pravidiel, príručke alebo settingu a zvlášť v tých, ktoré používajú old-school prístup. Na nete taktiež nájdeš veľmi veľa generátorov z existujúcich tabuliek nahodyá, z rôznych systémov. Neváhaj ich použiť.

Tabuľky náhody sú skvelé na posúvanie informácii k hráčom. Nemusíš totiž sledovať, čo presne vie každé náhodné NPC, stačí mať niekoľko tabuliek s informáciami a klebetami (rumors) o všetkom možnom od informácii o príšere až po to, čo sa aktuálne povráva v danej obci alebo meste. Ja osobne mám tabuľky s informáciami na každú obec a mesto v hre, o každej frakcii a každému významnému dobrodružnému miestu a aj niektoré zoznamy miestnych legiend. Tieto tabuľky použijem vždy, keď sa družina pýta na tú či onú vec. Veľa z nich ani nemusí byť pravda, ale okrem toho, že vedia družinu niekam nasmerovať, často krát z nich môže vzniknúť nová zápletka, nová zaujímavá udalosť alebo úplne nový quest.

Niektoré publikované settingy alebo dobrodružné miesta už obsahujú rumor tabuľky, ale s najväčšou pravdepodobnosťou si ich budeš musieť pripraviť sám*a. Táto časť vie byť časovo náročná, ale zároveň sa tak naučíš veľa o svojom svete, kampani alebo dobrodružstvu, ktoré plánuješ.

Tabuľky náhody taktiež vieš využiť na mená a charakteristiky NPC – vždy je dobré mať po ruke nejaký zoznam, na názvy kníh, tvorbu zabudnutých božstiev alebo skoro hocičo, čo potrebuješ.

Tabuľky náhody môžu pôsobiť buď ako náročné na prípravu alebo zas sa Ti môže zdať, že sa s nimi ťažko pracuje. Je ich dobré mať niekde po kope vytlačené, spísane, v excelovom hárku alebo mať otvorených niekoľko generátorov. Ich využívanie Ti, ale ušetrí veľa času príprav zo sedenia na sedenie, oslobodí Ťa počas hry a dá ti ďalšiu možnosť kedy si hodiť kockou.

 


 

 

Tabuľky náhody v boji

Tabuľky náhody používam aj v boji – pri kritických úspechoch a zlyhaniach, ako, aj pri mágii. Mám univerzálne tabuľky náhody pre kritické zlyhanie a kritický úspech – tie robia tieto už bez tak napínavé chvíle ešte zaujímavejšími, pretože nikdy nevieš, čo presne sa stane. Kritický úspech nemusí spôsobiť dvojnásobné zranenie, môže nepriateľa zhodiť na zem v bezvedomí, vypichnúť mu oko, odseknúť končatinu alebo ti dať extra útok. Rovnako, keď zlyháš môžeš si nie len spôsobiť zranenie, ale stratiť zbraň spadnúť na zem a podobne. V tomto som sa silno inšpiroval Dungeon Crawl Classics, ktoré to majú fakt výborne rozpracované

Systém mágie väčšinou používa vlastný, pri ktorom sa hádže na úspech rovnako, ako pri útoku zbraňou. Tým pádom aj pri mágii môžu vzniknúť kritické úspechy a neúspechy. Kritické neúspechy nemusia viesť iba k nešťastiu, ale k aj ku korupcii zosielateľa*ky. Tá má tiež vlastné tabuľky náhody.

Základnú tabuľku používam pre všetkých nepriateľov a hráčom*kam dávam možnosť vymyslieť si vlastné kritické efekty, podľa ich povolania, a zbrane, ktoré si pridajú k základnej tabuľke. Boju to dáva ďalší prvok očakávania, neistoty a, hlavne, je to fakt zábavné.

Náhodný dizajn

Na záver článku chcem načrtnúť jeden projekt, na ktorom pracujem. Tým, ako som si začal osvojovať náhodu v PJingu, spoznávať ju a zapájať ju do hier, rozhodol som sa ju zapojiť aj do tvorby dobrodružstiev. Aktuálne pracujem na sérii krátkych dobrodružstiev, ktoré tu plánujem uverejňovať, ktoré vychádzajú z môjho náhodného dizajnu.

Každé dobrodružstvo má niektoré základné premisy – miesto dobrodružstva, mapa deklarovaný cieľ sú vždy dané. Všetko ostatné je generované z tabuliek náhody – zápletka, stretnutia, lokácie, nepriatelia, hlavné NPC, významné udalosti a prípadný zvrat dobrodružstva a podobne

Tomuto náhodnému kockovému, dizajnu sa budem venovať v ďalšom článku a následne chcem predstaviť aj niektoré už hotové a testované dobrodružstvá.

 

No comments:

Post a Comment

Rána - Magical materials and their mechanics

  I am working on an adventure or a mini-setting on the northern island of Rána. Rána is inspired by Slavic, Baltic and Finnish mythologie...